10.5.17

OLGA XIRINACS, 81 ANIVERSARI

Resultat d'imatges de OLGA XIRINACS sant jordi 2017

La boira canvia radicalment el paisatge de muntanya: la veus avançar amb els dits de llana grisa i xopa com acaricia els àlbers, els avellaners, com es va adormint sobre la terra, com porta el silenci, com esborra els camins, com aplana les muntanyes i omple els barrancs (Olga Xirinacs 'La crisi dels vuitanta').


Demà l'escriptora Olga Xirinacs fa vuitanta-un anys. A través dels blogs i de facebook vam endegar fa un parell d'anys una campanya per tal que se li concedís el Premi d'Honor, però no hem tingut èxit, de moment, tot i que en aquests darrers temps ha rebut  diversos reconeixements. A banda de la campanya, demà li farem un petit homenatge, com l'any passat, a través de les xarxes socials. L'homenatge anirà més enllà d'un dia puntual, per tal que s'hi pugui afegir més gent, l'allargarem fins a finals d'aquesta setmana. 
Resultat d'imatges de OLGA XIRINACS sant jordi 2017
Si voleu participar tan sols cal que pengeu algun text relacionat amb l'escriptora, cites, poemes, referències o valoracions literàries. També es pot participar a través de twitter o instagram, amb l'etiqueta  #OlgaXirinacs81aniversari

Més enllà dels gustos personals a l'entorn de la literatura, variables i diversos, cal reconèixer que Olga Xirinacs és l'escriptora viva i en actiu més gran i més important del país. Olga Xirinacs malgrat diferents trasbalsos de salut i personals, com ara la recent mort del seu marit, continua escrivint i transformant en literatura la seva experiència vital.
Resultat d'imatges de antologia poetes de l'Ebre 2017
Per Sant Jordi l'editorial Arola va publicar el seu darrer llibre i manté un blog personal que compta amb una participació important, a més de col·laborar en diferents iniciatives de tot tipus. Enguany ha escrit, per exemple, el pròleg de l'Antologia de Poetes de l'Ebre, una publicació anual que recull l'obra de poetes amb vincles amb aquelles comarques.




8 comentaris:

Cornèlia Abril ha dit...

Endavant! Voldria fer esment que també Olga Xirinacs ha escrit el pròleg als dos reculls de contes del grup literari Cornèlia Abril, enguany amb el títol Si es fa fosc, publicat aquest Sant Jordi 2017. Gràcies.

Clidice ha dit...

Caram m'he avançat sense saber-ho http://aixosenfonsaclidice.blogspot.com.es/2017/05/reencarnacions-miserables-dolga-xirinacs.html

valgui la meva minsa col·laboració com a felicitació d'aniversari.

Una bona pensada, Júlia

Júlia ha dit...

Gràcies pel comentari, 'Cornèlia', Olga Xirinacs mostra molt sovint una gran generositat en això de fer escrits diversos, com ara pròlegs, i aquest fet dona un valor afegit a aquests reculls.

Júlia ha dit...

Gràcies, Clídice!!!!

Olga Xirinacs ha dit...

Ja no sé si inclinar el front fins a terra per agrair tanta generositat i memòria, o alçar els ulls al cel i demanar per a tu, Júlia, tota la felicitat i benestar possibles per la gran companyia i l'atenció confortadora vers aquesta persona, Olga, que avança cap al seu cim amb més dificultats cada vegada, perquè ja se sap que els últims trams són durs.
Una abraçada, bona amiga.

Unknown ha dit...

Olga Xirinacs conté moltes escriptores i poetes. Ens pot parla seriosament, ens pot fer sentir infants, ens pot fer estimar la música sublim de la seva elegant poesia.
Fa temps que té el seu lloc al cim i des d'allà ens parla, ens somriu i, és clar, ens escriu.

Júlia ha dit...

Olga, jo tan sols faig una mica de 'dinamitzadora', hi ha molta gent que t'admira, ja ho saps, no has d'agrair res, nosaltres a tu per la teva literatura.

Júlia ha dit...

Glòria, és ben bé així, llàstima que el país de vegades és poc agraït amb la seva gent.